Kryesore

Kjo shkolle e ka marre emrin nga Hajredin Fratari ,i cili eshte nje nder patriotet rilindas me te shquar te Mallakastres.Qe jeten e tij e perkushtoi per lirine,pavarsine dhe prosperitetin e kombit.Ai lindi ne vitin 1880,ne nje familje fisnike me tradita atdhetare,keru studimet juridike ne Stamboll.Ketu behet dishepull dhe luftetar i dijeve iluministe per ceshtjen e madhe kombetare ne vitin 1906.Ai celi te paren shkolle shqipe ne shtepine e vet per femijet e Mallakastres.
U be ideator dhe organizator i cetave dhe i kryengritjeve per liri.Eshte perfaqsues i Mallakstres ne shpalljen e pavarsise ne Vlore,
per ruajtjen e shtetit te lire shqiptar.
Ne vitin 1912-1914 vihet ne krye te komunitetit te shpetimit per prefekturen e Beratit.Kapet tradhetishte nga forcat rebele,antikometare dhe pushkatohet ne 15 prill te vitit 1915.

Per meritat e tij te larta ,ne vitin 1935 populli i Beratit ngriti nje permendore dhe prefektura e shpalli “Deshmor i Kombit”.
Ne vitin 1962 kuvendi popullor i RPSH-se e dokoron me urdherin “Per veprimtari te larta patriotike”.
Keshilli i rrethit te Mallakstres ne vitin 1999 miratoi vendimin qe shkolla e mesme e pergjithshme te mbaj emrin e patriotit “Hajredin Fratari”.

Advertisements

January 11, 2012 at 9:12 pm 1 comment


Archives